19/8/10

2 d'agost. Mare de Déu dels Àngles, patrona de la part baixa del carrer del Pont

La part baixa del carrer del Pont de Manlleu, des del carrer de Sant Jordi fins al mateix pont de can Molas, celebra des de fa molts anys, la diada de la Mare de Déu dels Àngels com a festa de veïnat.
La imatge d’aquesta advocació mariana ocupa una fornícula d’una de les cases del carrer. Segons sembla, tal com recullen uns goigs de redacció força recent, va ser col•locada en un moment imprecís del segle XIX com a prec davant d’una epidèmia de còlera o verola. Primerament va estar situar enfront del carrer Horta de Font en una casa que, posteriorment, va ser enderrocada. La nova construcció de la façana va ser especialment pensada per ser presidida per la imatge. Domènec Torrent i Garriga, en el seu llibre Manlleu, croquis para su historia, la vincula amb la Mare de Déu Assumpta pel fet que, iconogràficament, són pràcticament idèntiques.
Els mateixos veïns van salvar-la de la destrucció decretada per les autoritats locals, el novembre de 1936, amagant-la a l’interior de la casa. Va ser retornada a la fornícula el 14 de maig de 1939 amb benedicció a l’església parroquial de Santa Maria, sardanes i jocs infantils.

El carrer ja feia festa a finals del segle XIX, segons el mateix Domènec Torrent, però diu que la celebraven per l’Assumpció. Ja fa molt que la fan al voltant del 2 d’agost per no coincidir amb la Festa major del municipi. Ja es llegia el rosari abans de la Guerra Civil; en la postguerra, va ser un dels primers llocs de Manlleu a ballar-se sardanes. A la dècada de 1970 va anar perdent intensitat però es va reprendre l’any 1980. Hi ha diversos dies d’activitat: sopar popular, xocolatada; es resa el rosari i es canten uns goigs dedicats a la Mare de Déu dels Àngels del carrer del Pont de Manlleu, estrenats el 1982, amb lletra de Francesc d’A. Pujol i Escalé i música del mestre Rafael Ramírez i Iborra.

Vegeu i escolteu el cant dels goigs. 2 d’agost de 2005


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.